Att känna till sin historia innebär att känna till sin framtid

En historia av innovationer

Vi har nått dit vi är idag genom att våga tänka bortom normen och följa lite okonventionella vägar. Vi har haft modet att göra misstag och hitta nya riktningar. Genom vår beslutsamhet, ambition och kunskap har vi blivit en global aktör och ledande inom innovativ, användarvänlig axeluppriktning och underhållsarbete.

1980- talet

Från en mekanisk verkstad till att uppfinna laserbaserad axeluppriktning. Fixturlaser startade sin första verksamhet på tidigt 80-tal som Fixturteknik, en mekanisk verkstad som tillverkade fixturer för den lokala bilindustrin. En förfrågan gjordes av en kund inom en annan industrisektor för att lösa ett mätproblem. Detta resulterade i vårt första laserbaserade mätsystem. På den tiden så genererades laserljus av helium-neonfyllda katodtuber, en skrymmande, känslig och kostsam teknik. Det första systemet utvecklades därefter till vad som senare blev produkterna i Digilaser-familjen.

Digilaser-Combi – pionjär med synlig röd laser

På grund av arbetet med fixturer så kom vi ofta i kontakt med underhållspersonal som riktade parade maskiner. Det första laserbaserade axeluppriktningssystemet på marknaden använde sig av diodlasrar, fast med osynliga våglängder på ljuset, som uppfattades som svåra att arbeta med. så fort som de första laserdioderna med synligt rött ljus sjönk så mycket i pris att de var ett alternativ, så utvecklade vi ett axeluppriktningssystem med denna teknik, Digilaser-Combi.

Introduktionen av ett verktyg för axeluppriktning med synlig röd laser var ett enormt steg framåt för användarvänlighet på den tiden; vårt företags filosofi att ställa användaren i fokus etablerades av detta system.

Då vårt fokus flyttades från att tillverka fixturer för bilindustrin till att göra mätsystem så ändrade företaget sitt namn till A.P. Fixturlaser AB.

Digilaser-Combi var vårt första standardiserade lasersystem för axeluppriktning. Denna produkt, såväl som alla våra framtida produkter, byggdes på filosofin att basera mätningen på traditionella metoder. Fixturlasers produkter för axeluppriktning har alltid baserats på metoden med omvänd skala, där skalindikatorerna byts ut mot detektorer och fästena med lasrar. Digilaser-Combi blev väldig populär bland kunderna tack vare dess tillförlitlighet och stryktålighet.

Introduktionen av Combi-Laser och beräkningsprogramvara

Nästa stora steg inom produktutveckling kom 1989 med introduktionen av Combi-Laser. Detta var det första verktyget för axeluppriktning som hade inbyggd programvara som utförde alla beräkningar för användarens mätvärden, kombinerat med synlig röd laser. Extra funktioner, som t.ex. rakhetsmätning, upprätthet och parallellitet kom några år senare såväl som ett inneboende säkert (Ex) system. Användarvänligheten som tillhandahålls av den synliga röda lasern, de små och lätta TD-enheterna och displayenheten med programvara som utför alla nödvändiga beräkningar, gjorde det till det enklaste systemet på marknaden att använda och till ett väldigt attraktivt pris. Combi-Laser var vårt första system som nådde avsevärda volymer och exporterades över världen.

 

1990- talet

Introduktionen av Fixturlaser axelplattform och pekskärm med ikonbaserat grafisk gränssnitt

Sommaren 1996 så lanserade vi Fixturlaser Shaft100. Detta var ett enormt teknologiskt steg. användandet av en pekskärm med ikoner och grafik för att styra ett industriellt instrument var en fullständig nyhet och fick många ögonbryn att höjas; kommer det här verkligen att fungera? Tiden bevisade att marknaden accepterade den nya tekniken och uppskattade fördelarna med ett användargränssnitt som minimerade förvirring och inmatningsfel. Det unika användargränssnittet baserat på grafiska symboler och utan text, kombinerat med toppmodern sensorteknik bäddade för framgång.

Över åren så utvecklades Fixturlaser Shaft-familjen till att inkludera ett brett utbud med applikationer, som t.ex. uppriktning av valsar, mätning av turbiner och extruder, utöver alla aspekter av axeluppriktning. Användandet av pekskärm kombinerat med ett ikonbaserat grafisk gränssnitt har blivit Fixturlasers kännemärke och har med tiden fått många anhängare inom fältet för industriell utrustning.

Introduktionen av Colibri – en instegsmodell för axeluppriktningsverktyg

Kort efter lanseringen av Fixturlaser Shaft100, som en toppmodern axeluppriktningsprodukt, så utvecklade och lanserade Fixturlaser en produkt en instegsmodell för axeluppriktningskunder: Colibri.  Detta system var förenklat på alla sätt för att få ner priser till det lägsta på marknaden för att även kunna uppfylla kraven för de minsta industrierna för ett användarvänligt verktyg.

Produktlinjen för Fixturlaser Shaft utvecklades till fyra olika versioner för laseraxeluppriktning genom sin livscykel; från den mest grundläggande till den mest avancerade. Alla med samma ikondrivna användargränssnitt för att göra det enkelt att skifta mellan olika modeller. Strategin för utveckling av programvara var att behålla användarinteraktion så att den gick att känna igen från ett program till ett annat med användarens tidigare erfarenhet med produkten och att på så sätt minimera utbildningsbehovet.

2000- talet

Innovativa lösningar för mätning av dynamiska rörelser

Operationen var inte mer komplicerad än för en vanlig axeluppriktning och applikationens programvara avlägsnade alla gissningar från utvärderingen av resultatet. Bäst av allt var att detta tillägg till ett Fixturlaser Haft-system endast kostade en bråkdel av vad andra existerande metoder för att utföra samma typ av mätning skulle ha kostat. Vi har alltid på nära håll följt forskningen på komponenter som är användbara i vår teknik och under 2004 så insåg vi att det fanns olika tillgängliga alternativ för oss för att ta axeluppriktningen till nästa steg i utvecklingen.

Ny teknologi – stommen för en ny produktplattform

Vi hittade två delar som var viktigare än de övriga för att minska tiden som behövs för att utföra en uppriktning:

• Minimera inställningstiden

• En applikationsprogramvara som följer och stöder operatören i arbetet

När vi granskade ett typiskt uppriktningsjobb så upptäckte vi justering av lasrarna för att träffa målet tog relativt lång tid. Vi har god erfarenhet från att använda linjelasrar i ett av våra verktyg och vi insåg att en linjelaser i kombination med en stor detektor skulle praktiskt taget eliminera all justering av lasern. Den aktuella sensortekniken hade emellertid flera nackdelar gällande detektorns storlek.

Fokus på användbarhet – en användarcentrerad design och grafiskt gränssnitt

• Effektfull: Hur användaren kan nå sina mål fullt ut och noggrant

• Effektiv: Med vilken hastighet som uppgiften kan utföras (med nödvändig noggrannhet)

• Engagerande: Behagligt och tillfredsställande att använda

• Tolerant mot fel: Hjälper användaren att minimera handhavandefel, eller effekten av dessa

• Enkel att lära sig: Låg ingångströskel – tillräckligt kraftfull för långvarigt användande

Fixturlaser XA — Expressuppriktning av Fixturlaser

Under 2006 var det dags att avtäcka resultatet av detta utvecklingsarbete i form av den första produkten på denna nya plattform, Fixturlaser XA. Vi kände allihop att vi hade en produkt som utmärkte sig från vad som fanns tillgängligt för tillfället, men vi förväntade oss inte att mottagandet skulle vara så positivt. Användarna fullkomligt älskade den skarpa färgskärmen med endast den nödvändiga informationen och levande, animerade grafik; när laserhuvudena vreds, så vreds de även på skärmen. Vi förväntade oss att några användare skulle välja det trådlösa alternativet, men vi hade aldrig trott att nästan alla system skulle vara trådlösa.

Uppmuntrade av framgången med Fixturlaser XA-systemet så fortsatte arbetet med att utveckla applikationsprogram för mer avancerade funktioner, som t.ex. uppriktning av maskintåg, OL2R. Återigen så låg fokus på att göra applikationsprogramvara som var konsistent med de program som redan fanns så att användaren enkelt kan skifta mellan de olika programmen. Med en solid grund med en toppmodern teknisk plattform, samt en förstärkt position i utveckling av användargränssnitt, så tror vi uppriktigt att vi har en unik produktportfölj som kan göra skillnad på marknaden.

Och med våra erfarenheter över åren så kommer vi att fortsätta att utveckla produkter – alltid med fokus på användaren.